Bokföring

Bokföring är kanske inte det roligaste med att ha eget företag, men ack så viktigt. Även fast jag läste ekonomi på gymnasiet så är det ändå mycket kvar att lära, framför allt momsen har jag svårare med, då jag importerar från ett annat land vilket är andra regler. Eftersom Rock-o-holic är ett hobbyprojekt så tänker jag inte lämna bort bokföringen till en revisor, men då gäller det för mig att jag bokför så fort en ny händelse händer.

Här är mina tips hur du har en bra bokföring

  1. Använd en pärm men olika flikar där du har separat för fakturor, inköp och kostnader.
  2. Allt ska sorteras i datumordning, blir lättare att gå tillbaka och leta om du skulle behöva kolla upp något.
  3. Jag har en pärm med alla verifikations nummer i följd, då kan jag se i min bokföring och i pärmen att verifikations nummer 3 är inköpsfakturan för emballage till exempel. Och då hittar jag den fakturan i pärmen, under fliken fakturor. Alltid bra att veta vad sakerna är om skatteverket skulle behöva gå igenom bokföringen.
  4. Bokför allt, alla inköp och alla kostnader, glöm inte att bokföra ingående moms och utgående moms. Ingående moms får du dra av för allt du köper till företaget och utgående moms lägger du på försäljningen. Du kvitterar ingående moms med utgående och det är de du sen ska betala in.

Har du alltid funderat att starta eget företag så gör de, jag gjorde det för att jag har arbetat sen gymnasiet men inte fått ett heltidsjobb. Så med för mycket fritid så behövde jag en hobby, är du i samma sits som jag så varför inte prova? Är du arbetslös så finns det starta eget bidrag att få. Har du en jättebra idé så våga tro på dig själv och satsa, för mig var folk  emot det från början men jag lyssnade inte, om inte Rock-o-holic finns kvar om 5 år så kommer jag ändå minnas hur kul de var på vägen.

Post Author: cammy

Kommentera

Or

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *