Förändringar

Det sägs att tiden förändrar saker, men man måste faktiskt ändra dem själv.

Det har varit en period i mitt liv där jag haft en hel del självömkan, jag trivdes inte helt på mitt arbete då jag aldrig riktigt kände mig uppskattad och kände mig övertrampad, för den tid och energi jag la ner på mitt jobb. För dessa personer krävde bara mer och mer av mig, för de visste om de kom till mig och bad om hjälp så skulle jag göra uppgifterna. Jag är en person som alltid vill visa mig duktig, visa fram fötterna. Jag har riktigt svårt att säga nej, när någon ber mig göra något. Men allt har varit på bekostnad av mig själv, jag har låtit min givmildhet till andra göra att jag själv känt mig stressad och inte tillräcklig. Jag tappade bort mig själv längs vägen, och även andra i min närhet och jag insåg det alldeles för sent.

 Det är inte något som är så svårt att utföra, och har så liten chans till framgång eller är så farligt att hantera som införandet av nya saker, men jag ger det en chans. Jag kunde fortfarande varit kvar på arbetet och fortfarande inte trivts 100 %, eller så kunde jag blicka framåt och ta det här läskiga steget ut i det okända och nu känns allt riktigt bra igen.

Förändringar

De förändringar som kommer hända framöver är att jag kommer både byta jobb och stad, jag ska flytta ”hem” igen till Västerås efter ha bott i Växjö i nästan 6,5 år. Lärdomarna jag kommer ta med mig till nya jobbet och i privatlivet är många, framför allt att kunna säga nej på ett bra sätt. Varför jag har haft svårt att säga nej, är nog att jag inte riktigt vetat hur jag skulle motivera mitt nej, utan att personen skulle tycka mindre bra om mig. Jag borde ha insett att mina känslor, åsikter och behov är lika mycket värt som den person som frågat mig om en tjänst, och ville jag faktiskt inte göra uppgiften så borde jag inte ha varit rädd för att säga nej. Egentligen borde man väl aldrig behöva motivera sitt nej?

En annan förändring är att jag kommer även alltid vänta med att ge mitt svar, innan blev det alltid ett ”ja, de kan jag göra” innan jag ens tänkt igenom vad det egentligen betydde och vad det krävde ut av mig. Att få höra att man är snäll är alltid kul att höra, men när det går så långt att den personen alltid kommer och frågar dig för den personen vet att du inte kan säga nej, då är det utnyttjande. Och då är det nog läge att börja stå upp för dig själv.

 

Du kan aldrig förändra någon annan människa än dig själv.

Post Author: cammy

Kommentera

Or

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *